Hírek

2020. 02. 03.
Megjelent 20. pályázati kiírásunk

Közzétettük nyilvános pályázati felhívásunkat, amely megtekinthető a Pályázati kiírások menüpont alatt.

Pályázati időszak: 2020.02.03 - 2020.03.08.

Az Alapítvány Kuratóriuma előreláthatólag 2020.04.06-ig meghozza döntését, melyet az eddigi gyakorlatnak megfelelően, a honlapunkon fogunk közzé tenni.

Az Alapítvány pályázati felhívása megjelent az alábbi pályázatfigyelő oldalakon:
pafi.hu
palyazatok.org
palyazatmenedzser.hu

2019. 11. 06.
A 19. pályázat elbírálása megtörtént

A 19. pályázaton a 57 pályázó közül 10-en nyertek támogatást a VICTORIA a Gyermekekért Egészségvédelmi Közhasznú Alapítványtól.

A nyertesek megtalálhatóak a Támogatott intézmények  menüpont alatt.

A nyertes intézményekkel hamarosan felvesszük a kapcsolatot.

2019. 09. 04.
Megjelent 19. pályázati kiírásunk

Közzétettük nyilvános pályázati felhívásunkat, amely megtekinthető a Pályázati kiírások menüpont alatt.

A pályázat időtartama: 2019.09.05. - 2019.10.03.

Az Alapítvány Kuratóriuma előreláthatólag 2019. október 31-ig meghozza döntését, melyet az eddigi gyakorlatnak megfelelően, a honlapunkon fogunk közzé tenni.

Az Alapítvány pályázati felhívása megjelent az alábbi pályázatfigyelő oldalakon:

pafi.hu

palyazatok.org

palyazatmenedzser.hu

2019. 06. 19.
A Gyerek Szigeten jártunk

A levegőben a ballagási énekek dallamai szálltak, miközben Alapítványunk munkatársai izgatottam várták a nyári szünet első hétvégéjét. No, nem azért mert, nekünk is kicsengettek, hanem hogy ismét személyesen találkozhassunk a családokkal a Gyerekszigeten.

Az időjárás kegyes volt hozzánk, bár a hőmérő higanyszála magasra kúszott, és sokan élvezték a strandok nyújtotta felüdülést, a Gyereksziget programjai jó pár családot kicsábítottak a medencék mellől. Lelkesedésünket a Hajógyári sziget árnyas fái és zöld bokrai alatt megbúvó vérszívók sem törték le, hiszen most is megannyi boldog mosollyal találkozhattunk.

A vakációt színezéssel és rajzolással nyitottuk meg a gyerkőcök számára, miközben a szülőkkel az enyhet adó árnyékban mesélhettünk Alapítványunk munkájáról.

Jó érzéssel töltött el minket, hogy idén is sok családhoz juttathattuk el az alapítvány üzenetét!

 

2019. 05. 02.
Alapítvány a Generali Gyerek Szigeten
Találkozzon velünk június 15-én és 16-án a Gyerek Szigeten!

Idén június 15-én és 16-án Alapítványunk részt vesz a szülők és gyermekek körében is méltán népszerű Generali Gyerek Szigeten. A jó hangulatú rendezvényen önkénteseink színezésre, rajzolásra, festésre és kreatív alkotásra csábítja a gyermekeket. A szülők mindeközben személyesen tájékozódhatnak Alapítványunk tevékenységéről.

Az Alapítványi sátor pontos elhelyezkedéséről és a rendezvényről bővebb információt az alábbi linken talál: www.gyereksziget.hu

Töltsön el velünk egy feledhetetlen és kreatív hétvégét a Generali Gyerek Szigeten!

2019. 04. 02.
A 18. pályázat elbírálása megtörtént

 A 2019. március 22-én megtartott kuratóriumi ülésen 51 pályázó közül 10-en nyertek támogatást a VICTORIA a Gyermekekért Egészségvédelmi Közhasznú Alapítványtól.

A nyertesek megtalálhatóak a Támogatott intézmények menüpont alatt.

A nyertes intézményekkel hamarosan felvesszük a kapcsolatot.

 

2019. 03. 08.
Modern varázsköpeny: az ólomköpeny

A pályázati anyagok elbírálása során mindig akadnak „visszatérő” intézmények, amelyek tevékenysége olyan széles körben érinti a gyermekgyógyászatot, hogy a folyamatos eszközbeszerzés, frissítés mindenképpen szükséges. A 2018-as őszi pályázatunk egyik nyertese, az I. sz. Bókay Gyermekklinika országos hatásköre és sokrétű, speciális területei miatt szinte minden alkalommal felkelti az Alapítvány Kuratóriumának figyelmét.

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk a Gyermekklinika történetéről, működéséről és kiemelt szerepéről a magyarországi újszülöttkori szűréssel kapcsolatban. Februárban az intézmény egy másik, nem kevésbé csekély jelentőséggel bíró osztályával ismerkedhettünk meg: a radiológiával. A Gyermekklinika ezúttal a röntgensugárzás káros hatásai ellen védő 2 db felnőtt ólomköpennyel és 1 db pajzsmirigyvédővel lett gazdagabb.

Röntgen: se vele, se nélküle

1895 novemberében Wilhelm Conrad Röntgen német tudós több héten át tartó kísérletsorozata után közleményt adott ki a Würzburgi Fizikai-Orvosi Folyóiratban: felfedezett egy olyan sugarat, amely az ólmon kívül minden anyagon áthatol.

Egy hónapon belül az egész világ a röntgensugárról beszélt, amely feltalálójának meghozta a legelső fizikai Nobel-díjat. Mint minden felfedezés alkalmával, megjelentek a szkeptikusok, akik a röntgensugarat halálsugárnak tartották, ami majd elpusztítja az emberi fajt. Az álmodozók csodának tekintették, aminek a segítségével a vakok látni fognak és amivel bonyolult ábrákat és rajzokat lehet majd a tanulók fejébe sugározni. Az orvosok úgy vélték, egy ima meghallgatásra talált.*

Valahol félúton találjuk az igazságot. Bár közel 125 évvel a röntgen feltalálása után az emberi faj még mindig létezik, sőt, a röntgensugarak biológiai hatása - gondos adagolás és ellenőrzés esetén - sok betegség gyógyításánál előnyösen alkalmazható, ismernünk kell a velejáró hátrányokat is. A röntgensugárzás nagy energiájú elektromágneses sugárzás, amelyre az osztódó sejtek különösen érzékenyek: túl nagy, vagy túl sokszor alkalmazott sugárkezelés esetén elpusztulnak. Az emberi szervezetben ilyen sejtek főleg a genitális szervekben (nemi szervek), a bélben, illetve a pajzsmirigyben találhatók. Az ólom az egyetlen olyan anyag, amelyből egy relatíve „vékony” réteg is elegendő, hogy a káros sugárzástól megvédje az említett szerveket.

Miben segítettünk?

Az I. Sz. Bókay Gyermekklinika radiológiai osztályán található ólomköpenyek a folyamatos használat során megkoptak, korántsem olyan hatékonyak, mint új társaik. Alapítványunk az új védőeszközökkel a klinika munkatársainak és a gyermekeknek kívánt segítséget nyújtani, hogy a röntgenezés továbbra is biztonságos keretek között történjen.

2019. 02. 07.
Megjelent 18. pályázati kiírásunk

Közzétettük nyilvános pályázati felhívásunkat, amely megtekinthető a Pályázati kiírások menüpont alatt.

A pályázatokat 2019. február 24-ig várjuk.

Az Alapítvány Kuratóriuma előreláthatólag 2019. április 3-ig meghozza döntését, melyet az eddigi gyakorlatnak megfelelően, a honlapunkon fogunk közzé tenni.

Az Alapítvány pályázati felhívása megjelent az alábbi pályázatfigyelő oldalakon:

pafi.hu
palyazatok.org
palyazatmenedzser.hu

2018. 12. 13.
Visszaélés Alapítványunk nevével

Tisztelt Támogató, kedves Érdeklődő!

A napokban tudomásunkra jutott, hogy illetéktelen személyek visszaéltek a VICTORIA A GYERMEKEKÉRT Egészségvédelmi Közhasznú Alapítvány nevével. A csalók az Alapítvány nevében „házalnak”, adományokat gyűjtenek, amelyeket az általuk átadott szórólapon közzétett bankszámlaszámra várnak. Ezúton szeretnénk felhívni szíves figyelmét, hogy Alapítványunk nem folytat ilyen jellegű kezdeményezést, programjainkról mindig időben értesítjük az érdeklődőket honlapunkon, valamint hivatalos Facebook oldalunkon. Egyéni felajánlását kizárólag a weboldalon és a Facebook oldalon közzétett bankszámlaszámra várjuk. Javasoljuk, hogyha ilyen szórólap kerül Önhöz, vesse össze az adatokat a honlapon talált adatokkal, hogy adománya nehogy illetéktelen kezekbe kerüljön.

Köszönjük, hogy Ön is hozzá járul a felhőtlen mosolyokhoz!

2018. 11. 13.
Barlangászat, avagy gyermek-rehabilitáció másként

Sok gyermekeket segítő intézmény vagy szervezet pályázata megfordult már a kezeink között, de 2018 tavasza egészen új dolgot tartogatott számunkra. Megismerkedhettünk a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társaság Verocs Szakosztályával, ahol az oktatók önként, Magyarországon egyedüliként egyetlen céllal ereszkednek alá a hegy gyomrába: az élmények mellett rehabilitációt nyújtsanak a fizikailag vagy mentálisan sérült gyermekeknek.

Barlangászat: sport a természetben és esély a gyógyulásra

Napjaink átlagembere komoly hangsúlyt fektet az egészséges életmódra, a sportra és a mozgásra. De mi a helyzet azokkal, akik korlátozva vannak?

A terápiás célú sportok közül a legtöbb embernek elsőre a lovaglás ugorhat be, ahol a ló és lovasa közti bizalom, az együttműködés, a lovaglás közben végzett tornagyakorlatok és az állattal való törődés adja az önbizalom növekedését és ezáltal a viselkedésbeli problémák javulását, a fizikai sérülések rehabilitációját. Kevesen gondolnánk azt, hogy a sötét, szűkös barlangok is kiválóan alkalmasak terápiás célokra. Faragó Tamástól, a szakosztály vezetőjétől tudtuk meg, miben segít a barlangászat.

„A barlangászat többféle mentális és fizikai hátrányosságon képes javítani, segíteni. Csoportjainkba a mozgás-, látás- és hallássérült gyermekek mellett a tanulás-, és viselkedészavaros diákokat is szívesen fogadjuk. A mozgássérült gyermekeknek korlátozott képességeik ellenére nehéz terepen kell közlekedniük, ezáltal erősödik, javul a tartásuk. A látássérültek szintén olyan készségeket sajátítanak el, amivel az utcán magabiztosabban fognak közlekedni. A viselkedészavaros gyerekek esetében kialakulhat a felelősségteljes csoportszellem, az akadályokkal teli barlangokban felelős döntéseket kell hozniuk, hogy a maguk és társaik testi épségét, egészségét ne veszélyeztessék. Mindezek mellett nem szabad elfelejtenünk, hogy a mozgás élménye mellett óriási sikerként élik meg a kicsik, ha egy-egy barlangtúrát teljesíteni tudnak.”

A szakosztály célja

Az MKBT Verocs szakosztálya közel 20 éve keresi a kapcsolatot iskolákkal, gyerekeket segítő intézményekkel, hogy a hátrányos helyzetű, speciális szükségletekkel és nevelési igényekkel élő gyermekek számára a sport élvezete mellett gyógyulást, rehabilitációt nyújtson. A 15 önkéntes, képzett, szakmai vizsgával rendelkező barlangász hetente egy alkalommal kíséri el a gyerekeket a Pálvölgyi barlangrendszer Mátyáshegyi-barlangjába. Évente két alkalommal a foglalkozásokon rendszeresen résztvevőket 1-1 hétvégére elviszik más barlangokba (pl. a Bükk, Aggteleki-karszt), hogy a gyerekek az újdonság élményével gazdagodjanak.

Hogyan segítettünk?

Sportszerető emberekként úgy gondoljuk, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek számára is legyen elérhető a mozgás élménye. Ezért Alapítványunk A Verocs szakosztályt 690 740 Ft értékben támogatta a barlangászathoz szükséges eszközökkel, terápiás játékokkal, egészségügyi csomaggal, illetve különböző méretű barlangászoverállokkal.

„Közvetlen eredményeink a gyermekek mosolyán, és azokon a tekinteteken mérhetők, amelyekkel a barlangtúra végén találkozunk. Megcsináltuk! Megcsináltuk azt, amit sok ép ember sem vállal!”

Oldalak


Kísérje figyelemmel az Alapítvány tevékenységét Facebook oldalunkon, ahonnan első kézből értesülhet a pályázati kiírásokról, átadásokról és programjainkról!